Guide til efteråret og vinterens havfiskeri – 3 gode tips

nyt-indlaeg

Vintersæsonen er snart over os, og for mange er det ensbetydende med havfiskeri efter arter som f.eks. torsk, fladfisk og sild. Det er netop i denne sæson, hvor chancen for bid er rigtig stor. Det kræver dog det rigtige udstyr at komme i gang. Det kan godt være uoverskueligt at finde rundt mellem alt det forskellige udstyr, og derfor kommer her en hurtig guide til bl.a. hvilke havstænger du kan bruge.

Det rigtige udstyr

Når fisketuren foregår på havet, så er det typisk for at fiske efter ovenstående arter. Lige meget hvilken art der fiskes efter, så stiller det visse krav til de havstænger, som du kan bruge. En klassisk fejl er at tage en for blød stang med på havet, for så at opdage, at den ikke kan bruges til det tunge havfiskeri. Havstænger skal kunne klare de tunge pirke, som nemt kan veje flere hundrede gram. Det er altså markant tungere engegrej, end det grej man bruger til fiskeri fra land.

En normal havstang til pirkefiskeri i Danmark er ca. 7 fod lang og er klassificeret til 12-20 pund. Denne klassificering angiver hvor meget vægt der skal til, for at få spidsen af stange til at gå fra en horisontal position til en vertikal position, altså hvor meget den kan løfte. Til kastefiskeri fra båd bruges også relativt korte stænger på ca. 7-8 fod. Disse er dog typisk ikke helt så kraftige, da der ikke kastes med lige så tunge pirke, som dem man bruger til decideret pirkefiskeri.

Der findes et utroligt varieret udvalg af havstænger i stort set alle prisklasser. Det betyder, at man ikke behøver at investere en mindre formue for at komme i gang med denne spændende form for fiskeri.

Endegrejet

Ud over et velassorteret udvalg af pirke i forskellige farver og vægtklasser, så kan det også godt anbefales at anskaffe sig nogle forfang. Et forfang er et stykke line med nogle ekstra kroge, der sættes over pirken. Det gør at man kan fange flere fisk på en gang – hvis man er heldig. Der findes forskellige slags forfang, alt efter hvilken art der fiskes efter. Det er derfor vigtigt at købe de rigtige forfang, til de forskellige fisketure.

Ud over pirke og forfang, så er det også en god ide med en pose ekstra hægter (blinklåse). Det gør det meget nemmere at skifte mellem de forskellige pirke, hvilket kan gøre forskellen mellem fangst og nul-tur.

havstænger

Den rigtige påklædning

I takt med at vi går en koldere tid i møde, så er det også vigtigt med ordentlig beklædning. Der er ikke noget værre end at fryse, når man er på fisketur. Det er noget, der kan tage modet fra selv den mest garvede lystfisker. Til havfiskeriet er det en god ide at købe en såkaldt flydedragt. Disse dragter ligner en normal kedeldragt, men er både vandtætte og forret med neopren. Det gør dem ekstremt varme, og så fungerer de også som opdrift, i tilfælde af, at man falder over bord.